poniedziałek, 24 września 2018

Sałatka mimoza

     Bardzo smaczna i ładna sałatka. Ułożona warstwowo z tuńczykiem i ziemniakami. Ozdobiona na wzór kwiatów mimozy.

3-4 średnie ziemniaki
ok. 150-200 g obranej marchewki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
100 g żółtego sera
3 jajka
majonez
sól

Ziemniaki i marchew ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, zetrzeć na osobne miseczki na tarce o dużych oczkach.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Białka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Żółtka pokruszyć na osobny talerzyk.
Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem.
W małej obręczy do tortownicy o średnicy ok. 18 cm ułożonej na talerzu wyłożyć na dno starte ziemniaki, delikatnie wyrównać, nie ugniatać. wyłożyć tuńczyka, rozgarnąć widelcem, lekko ucisnąć. Marchew wymieszać z ok. 2-3 łyżkami majonezu, można lekko solić, wymieszać, wyłożyć na tuńczyka, wyrównać.
Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach, rozsypać na marchewce. Na wierzch posypać połowę pokruszonego żółtka a potem starte białka, lekko posolić.
Na wierzchu delikatnie rozsmarować ok. 2 łyżki majonezu. Udekorować gałązkami pietruszki lub koperku. Posypać resztą pokruszonego żółtka tworząc z nich kwiaty mimozy.
Zdjąć obręcz tortownicy, schłodzić.

1 komentarz: