poniedziałek, 5 listopada 2018

Gęś z owocami i dynią

     Przepyszna pierś z gęsi pieczona tylko w najprostszych przyprawach. Podana z dodatkiem jabłek, dyni i świeżej żurawiny nabiera zupełnie innego wymiaru. Przed podaniem posypana szczypiorkiem który nadaje nie tylko koloru ale i smakowego powiewu świeżości :)
1 pierś z gęsi
ok. 3/4 płaskiej łyżeczki soli
1 czubata łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

Pierś z gęsi obsypać solą, majerankiem i suszoną natką pietruszki, odstawić do lodówki na ok. 1-2 godziny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykryciem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 1 godz. 40 min. Zostawić w zamkniętym piekarniku jeszcze na ok. 20-30 minut. Pokroić w cienkie plasterki.

1 duże jabłko
100 g obranej dyni
1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
garść świeżej żurawiny
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
2-3 łyżki tłuszczu spod pieczonej gęsi
2 łyżki wody

Cebulkę dymkę pokroić w piórka, przełożyć na patelnię podlaną gęsim tłuszczem. zeszklić. Jabłko obrać, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić na ósemki, a każdą z nich jeszcze na 4 części. Dynię pokroić w trochę mniejszą kostkę od jabłek. Dynię, jabłka i świeżą żurawinę dodać do cebulki, wlać wodę, posypać natką pietruszki, dusić pod przykryciem ok. 8-10 min.
Na duży talerz wyłożyć pokrojoną gęś, dookoła ułożyć uduszone owoce. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem

2 komentarze: