wtorek, 18 grudnia 2018

Biszkoptowy bakaliowiec

     Niezwykle delikatny, rozpływający się w ustach biszkopt. Przekładany masą na bazie budyniu z żółtkami i masła i dużą ilością bakalii. Idealne ciasto na Święta :)
biszkopt:
5 dużych jajek
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżka oleju
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
150 ml przegotowanej i ostudzonej wody do nasączenia ciasta

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jeszcze raz wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić.

masa budyniowo-bakaliowa:
4 żółtka
1 i 1/2 szklanki mleka
1/3 szkl. cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
200 g masła
1 i 1/2 szkl. posiekanych bakalii (papaja, kandyzowana skórka z pomarańczy i z limonki, morela, żurawina i orzechy)

1 szklankę mleka wlać do garnka, wsypać cukier, zagotować. Do pozostałej 1/2 szklanki mleka dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zmiksować. Mieszankę mleka z żółtkami wlać do gorącego mleka z cukrem, cały czas przy tym mieszając. Gotować do zgęstnienia. Gotowy budyń przykryć folią aluminiową tak by dotykał wierzchu. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Do miski wyłożyć masło, miksując powoli dodawać budyń aż do całkowitego wykorzystania.
Masę podzielić na pół. Do jednej wsypać połowę bakalii, krótko zmiksować.
Biszkopt przekroić wzdłuż na połowę, nasączyć połową ponczu, wyłożyć masę z bakaliami. Przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę, równomiernie rozsmarować. Wierzch posypać resztą bakalii. Schłodzić.

1 komentarz: