poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Pomidorowe naleśniki z wiosennym twarożkiem

     Pyszne naleśniki z dodatkiem koncentratu pomidorowego który nadaje mu piękny kolor a także dodatkowe wartości odżywcze. Podany z delikatnym twarożkiem z wiosennymi dodatkami - rzodkiewką, szczypiorkiem, natką pietruszki i czosnkiem niedźwiedzim.
pomidorowe naleśniki

pomidorowe naleśniki
porcja na ok. 6 szt.:
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki gazowanej wody
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta soli

Do miski wlać mleko, wodę, dodać jajko, koncentrat pomidorowy, mąkę i sól. Zmiksować i odstawić na ok. 20 minut. Usmażyć naleśniki.

400 g sera białego w kostce
ok. 1/3 szklanki mleka
6 dużych rzodkiewek
sól
mały pęczek szczypiorku
kilka gałązek natki pietruszki
3 liście czosnku niedźwiedziego

Ser biały przełożyć do miski, wlać mleko,dodać sól, zmiksować blenderem. Dodać drobno pokrojone rzodkiewki, szczypiorek, natkę pietruszki i czosnek niedźwiedzi, wymieszać łyżką.
Gotowy twarożek rozsmarować na połowie każdego naleśnika, złożyć na cztery.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz