Bardzo smaczne, delikatne ciasto o smaku kawy. Dodałam ją do ciasta i do nasączenia biszkoptów. Lekka, śmietanowa masa i starta gorzka czekolada na wierzchu sprawia że ciasto smakuje niczym caffe latte ;)
ciasto:
4 duże jajka (białka piana)
1 szklanka cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
100 ml oleju
100 ml mleka
1 zaokrąglona łyżka kawy rozpuszczalnej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Białka ubić na sztywną pianę.
Do drugiej miski wsypać cukier, dodać żółtka, ojej, mleko, kawę, proszek do pieczenia, sodę i mąkę, zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Podzielić na 2 części, równomiernie wyłożyć na dwie blaszki o wymiarach 31x22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec po ok. 20 min. Ostudzić.
poncz:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
200 ml gorącej wody
ok. 18 szt. okrągłych biszkoptów (paczka)
masa śmietanowa:
250 g mascarpone
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru
starta czekolada do posypania wierzchu
Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier, miksując wlewać śmietankę. Ubitą masę podzielić na 3 części.
wykonanie:
Spód ciasta posmarować 1/3 częścią masy. Na wierzch układać nasączone w kawowym ponczu biszkopty. Posmarować drugą częścią masy, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch przykryć pozostałą masą, wyrównać nożem, posypać czekoladą. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
to ciasto to coś dla mnie koniecznie do upieczenia pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwygląda przepięknie, takie domowe ciasto imieninowo - imprezowe!
OdpowiedzUsuń