Słodkie bułki mleczne z dodatkiem płynnego mleka i mleka w proszzku. Nawet wierzch przed pieczeniem mają posmarowany mlekiem :) Pyszne, miękkie, puszyste. Zrobiłam je bez nadzienia w środku ale można zrobić i z nadzieniem. Świetnie smakują do śniadania czy kolacji raczej do słodkich smarowideł. Ja wolę je bez niczego, tylko do szklanki mleka czy kawy :)
20 g świeżych drożdży
40 g cukru
1/2 szklanki płynnego mleka
1 jajko
30 g masła
230 g mąki pszennej
50 g mleka w proszku
1 łyżka płynnego mleka do posmarowania wierzchu
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 1 minutę, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, dodać całe jajko, rozpuszczone i ostudzone masło, mąkę i mleko w proszku, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Wyłożyć na podsypaną mąkę deskę, podzielić na 6 równych części. Uformować podłużne bułeczki. Wierzch posmarować mlekiem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-17 minut.
Ale udany wypiek :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia przepiękne :)
OdpowiedzUsuń