niedziela, 4 sierpnia 2019

Sernik kruszonkowy

     Sernik z zaledwie 7 składników licząc łącznie ciasto i masę serową. Jeśli mamy dobrej jakości ser jak kremowy, jak Twaróg Sernikowy z Mascarpone President, to nie potrzeba naprawdę wiele by wyszedł pyszny sernik :) Delikatne ciasto i lekka warstwa serowa. Robiłam go już dwa razy, a rzadko powtarzam wypieki ;)


ciasto:
450 g mąki pszennej
120 g szklanki cukru
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
250 g miękkiego masła

Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać miękkie masło. Palcami wyrobić kruszonkę.

masa serowa:
500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
3 duże jajka
1/2 szklanki cukru

Do miski wyłożyć twaróg, dodać całe jajka i cukier, krótko zmiksować.

wykonanie:
Na wyłożoną papierem prostokątną blaszkę o wymiarach 32x21 cm wysypać 2/3 kruszonki, równomiernie rozłożyć, bardzo lekko docisnąć do dna (delikatnie, tak by pozostała struktura kruszonki). Wylać cała masę serową, wyrównać łyżką. Na wierzch rozsypać pozostałą kruszonkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 1 godz. 10 min.

Tajemnice doskonałego sernika

3 komentarze:

  1. Mniam <3 I ta kruszonka jako zwieńczenie całości. Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. ładnie wygląda, na taki delikatny w smaku

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten twaróg jest przepyszny. Już nie jedne ciasto z nim robiłam. ; )

    OdpowiedzUsuń