piątek, 4 października 2019

Karmelowy orzech

     Delikatna pianka karmetowo-śmietankowa wyłożona na cienkim orzechowym biszkopcie. Słodkie ciasto które rozpływa się na podniebieniu ;) Świetne do niedzielnej kawy, na przyjęcia i święta :)

biszkopt:
4 duże jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę.
W drugiej misce roztrzepać żółtka z olejem, wlać do ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i mielone orzechy, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Wyłożyć do formy o wymiarach  31x22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Ostudzić.

masa:
250 g mascarpone
250 ml śmietanki kremówki
1 puszka (460 g) masy kajmakowej
2 zaokrąglone łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody

Żelatynę wsypać do metalowego kuka, zalać wodą, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Wstawić na najmniejszy palnik, delikatnie podgrzać (nie dopuścić do zagotowania!) aż do jej rozpuszczenia się.
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać masę kajmakową i kremówkę, krótko ubić. Wlać rozpuszczoną żelatynę, zmiksować.

do nasączenia:
1/3 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody

do posypania na wierzch:
4 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich

wykonanie:
Ostudzony orzechowy biszkopt nasączyć wodą. Wyłożyć kajmakową masę, wyrównać. Wierzch posypać mielonymi orzechami włoskimi. Wstawić do lodówki do stężenia masy. Podawać schłodzony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz