poniedziałek, 27 stycznia 2020

Chlebek orzechowo-daktylowy

      Słodki chlebek o bardzo bogatym smaku. Najpierw wyczuwamy delikatny smak kawy z mlekiem, potem słodycz daktyli a zaraz za tym chrupiących orzechów. Niezwykłe, bardzo smaczne ciasto o miękkiej konsystencji (nie licząc orzechów) :)

1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
100 ml gorącej wody
100 ml mleka
120 g cukru
80 g miękkiego masła
1 duże jajko
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
250 g mąki pszennej
50 g daktyli
80 g orzechów włoskich

Kawę zaparzyć gorącą wodą, wymieszać, dolać mleko. Wsypać cukier, dodać miękkie masło, jajko, proszek do pieczenia, sodę i mąkę, zmiksować na  jednolitą masę.
Daktyle i orzechy pokroić na małe kawałki, dodać do ciasta, jeszcze raz krótko zmiksować.
Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 11x25 cm, wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 50-55 minut. Wyjąć razem z papierem na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz