Pieczone mięso polędwiczki podane z delikatnym ale z charakterem sosem chrzanowym. Idealne danie na świąteczny obiad. Posypanie świezym szczypiorkiem wnosi powiew wiosny :)
1 polędwiczka wieprzowa (ok.300 g)
sólpieprz
25 kostek sera feta
Polędwiczkę naciąć w środku długim i cienkim ostrym nożem. Nadziać serem feta. Lekko posypać z każdej strony solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 1 godz. Podawać z sosem chrzanowym.
sos:
250 ml wody
50 ml śmietanki kremówki 30%
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki chrzanu
Do garnka wlać pół szklanki wody, dodać chrzan, zagotować. Wlać śmietankę, doprawić solą. W pozostałej wodzie dobrze rozmieszać mąkę, wlać na gotujący się sos cały czas przy tym mieszając, doprowadzić do wrzenia.
Polędwiczki i feta,super pomyślane:)
OdpowiedzUsuń