wtorek, 12 maja 2020

Kruche ciasto na oleju przekładane dżemem

     Kruche ciasto bez dodatku masła, zamiast niego dodajemy olej i kwaśną śmietanę. Miękkie, ładnie wyrośnięte. Ten przepis to świetny sposób na wykorzystanie domowego, gęstego dżemu (bez żelfiksu). Na wierzchu z ciasta ułożone są ozdobne kulki. Przepis na ciasto stąd


1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% (125 ml)
100 g cukru
1 jajko
50 ml oleju
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
330 g mąki pszennej

Do miski wlać śmietanę, wsypać cukier, wymieszać łyżką. Dodać jajko, olej, proszek do piecenia i mąkę, wyrobić jednolite ciasto.
Podzielić na 2 równe części. Jedną wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 20 cm, zrobić podwyższone o ok. 1 cm brzegi. Wyłożyć dżem, równomiernie rozsmarować.
Z pozostałego ciasta zrobić niewielkie kulki (ok. 40 szt.), ułożyć na wierzch.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40 min.

2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda :-) Myślisz, że zamiast dżemu moglabym dać rabarbar i budyń?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń myślę że może być. Do rabarbaru dałabym trochę bułki tartej lub mąki ziemniaczanej bo on lubi puszczać sok.

      Usuń