wtorek, 30 czerwca 2020

Ciasto orzechowe z budyniem i truskawkami

     Ciasto o bogatym smaku. Na początku czujemy smak galaretki i truskawek, potem domowego budyniu na żółtkach, a na sam koniec zostaje nam ciasto orzechowe. Bardzo smaczne, lekkie, bez masła czy masy z bitej śmietany, chyba niezbyt kaloryczne ;)

ciasto:
3 białka
60 g cukru
50 ml oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
50 g mielonych orzechów włoskich
50 g mąki pszennej

Białka ubić z cukrem i proszkiem d pieczenia na sztywną pianę. Wlać olej, krótko zmiksować. Wsypać mielone orzechy i mąkę, jeszcze raz krótko zmiksować. Wylać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Ostudzić w formie.

budyń:
3 żółtka
2 szklanki mleka (500 ml)
70 g cukru
40 g mąki pszennej (2 czubate łyżki)
20 g mąki ziemniaczanej (1 czubata łyżka)

Do garnka wlać 1,5 szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować.
Do miski wlać pozostałe pół szklanki mleka, dodać żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Wlać na gotujące się mleko, cały czas przy tym mieszając. Chwilę gotować do uzyskania bardzo gęstego budyniu. Od razu wylać na upieczone ciasto, równomiernie rozsmarować. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

galaretka:
350 ml wody
1 truskawkowa galaretka
300 g truskawek

Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić.
Truskawki umyć, przekroić na połówki. Ułożyć na zimnym budyniu. Zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do jej zastygnięcia.

2 komentarze: