czwartek, 4 czerwca 2020

Penne truskawkowo-kokosowe

     Najlepszy letni makaron ze świeżymi truskawkami i prażonymi wiórkami kokosowymi. Cudowne połączenie smaków! To jakby deser jeść na obiad, marzenie - i syte i pyszne ;)

2 porcje:
100 g makaronu penne
10 dużych truskawek
50 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 czubate łyżki wiórek kokosowych

Makaron penne ugotować według przepisu na opakowaniu.
Truskawki umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i wiórki kokosowe, krótko smażyć cały czas przy tym mieszając. trzeba uważać ponieważ szybko nabierają złotego koloru. Przełożyć na talerzyk.
Na patelnię wlać śmietankę, dodać wiórki i makaron, chwilę podgrzewać. Dodać truskawki, już nie podgrzewać, wymieszać. Od razu podawać.

3 komentarze:

  1. Super połączenie z tym kokosem, uwielbiam makaron z truskawkami ale z kokosem jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. od dzieciństwa nie jadałam, pora odświeżyć tą potrawę

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy mix smaków, musi smakować cudowanie ;)

    OdpowiedzUsuń