Bardzo prosty i pyszny deser więc nie wiem dlaczego tak dawno go nie robiłam. Szybko się go robi ale jeszcze szybciej je bo trudno poprzestać na jednym ;) Wystarczą zaledwie 3 składniki, łyżka i garnek. to jest pyszne! Uwaga, jakość szyszek zależy od tego jakie kupicie krówki więc dajcie swoje ulubione.
400 g krówek
50 g masła
60 g ryżu preparowanego
Do garnka wyłożyć masło i pokruszone lub pokrajane na mniejsze części krówki. Mieszając by się nie przypaliło, rozpuścić na płynną masę. Wsypać ryż preparowany, wymieszać. Jeszcze ciepłe formować w formę niewielkich szyszek. Najlepiej robić to lekko zwilżonymi rękami (nie mogą być bardzo mokre) lekko ściskając masę krówkowo-ryzową. Pojedynczo rozłożyć na talerzu, wstawić do lodówki do schodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz