piątek, 30 lipca 2021

Kruszonka z patelni

      Nie wiem czy jest ktoś kto nie lubi kruszonki. Zazwyczaj posypuje się nią ciasta drożdżowe. W czasie upałów gdy większość boi się uruchomić piekarnik, można z powodzeniem zrobić ją na dobrej patelni. Pełnią "chrupkość" kruszonka uzyskuje po ostudzeniu. Posypujemy nią uduszone lub świeże owoce albo tak jak ja to zrobiłam podajemy z lodami i świeżymi owocami. Zaskoczycie domowników i gości takim zestawieniem. Rozpływające się na podniebieniu lody, kwaskowate owoce i chrupiąca kruszonka to deser doskonały :)

Kruszonkę przygotowałam na rewelacyjnej patelni  dostępnej w sklepie Cookin.pl. Warto tam zajrzeć bo teraz sklep przygotował ogromne obniżki :)


50 g miękkiego masła

50 g cukru

80 g mąki pszennej

Do miski wyłożyć wszystkie składniki, palcami zagnieść kruszonkę. Wsypać na rozgrzaną patelnię, mieszając smażyć na niezbyt dużym palniku przez ok. 4-5 minut, do zrumienienia kruszonki. Po osiągnięciu złotego koloru przesypać na talerz, studzić mieszając od czasu do czasu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz