poniedziałek, 4 października 2021

Pasztet z dyni

     Przepyszny pasztet z dyni. Delikatny w konsystencji, a mimo tego ładnie się kroi. Dość łagodny w smaku ale nie mdły. Dodałam do niego również marchewkę, paprykę i cebulę. Robiłam go już dwa razu (drugim razem podwoiłam składniki i upiekłam dwie foremki). Ma przepiękny pomarańczowy kolor. Bardzo polecam bo jest pyszny i zdrowy :) Przepis własny.


400 g dyni (waga po oczyszczeniu ze skórki i pestek)

70 g żółtego sera

50 g marchewki

1/2 czerwonej, żółtej lub białej papryki

1 mała cebula

2 łyżki oleju

2 duże jajka

50 g kaszy manny

1 płaska łyżeczka soli

1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku


Dynię, zer żółty i marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki.

Paprykę pokroić w drobną kostkę.

Cebulę drobno pokroić, lekko podsmażyć na oleju.

Do mieszanki warzyw dodać całe jajka i kaszę mannę, doprawić solą oraz słodką i ostrą papryką. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

Jednorazową formę keksową o wymiarach 7x20cm  (mierząc po dnie) delikatnie posmarować olejem, wyłożyć na dnie i krótszych bokach długim paskiem papieru do pieczenia. Wylać masę dyniową, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do zrumienienia wierzchu, ok. 70-75 minut. Przed wyjęciem odkajać od dłuższych ścianek formy.

Do pasztetu, wg uznania można dodać dla większej ostrości szczyptę imbiru a dla jeszcze więszego koloru i zdrowia ok. 1/4 łyżeczki kurkumy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz