sobota, 2 lipca 2022

Idealne ciasto z wiśniami

      Wreszcie jest trochę chłodniej więc można włączyć piekarnik i upiec ciasto ;) Polecam przepis na idealne ciasto ucierane z wiśniami i kawałkami czekolady. Pięknie wyrośnięte, puszyste, w smaku maślano-waniliowe z kwaskowatymi wiśniami i rozpływającą się w ustach czekoladą. Bardzo proste w wykonaniu, zrobione ze składników które chyba każdy ma w domu. Do wielokrotnego powtórzenia  :) 


120 g miękkiego masła

150 g cukru

180 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

2 duże jajka

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

80 g kwaśnej śmietany 12%

1 zaokrąglona łyżeczka cukru waniliowego

300 g świeżych wiśni

50 g kropli z mlecznej czekolady do pieczenia

Do miski wyłożyć masło, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną, całe jajka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i cukier waniliowy, zmiksować na jednolitą masę. Wsypać czekoladę, wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm, wyrównać. 

Wiśnie wydrylować, ułożyć na wierzchu ciasta.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45 minut.

2 komentarze:

  1. Mam problem z ciastami ucieranymi, nie lubią mnie. Nawet te najłatwiejsze potrafię zepsuć 😅

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miękkie masło, krótkie miksowanie wszystkich składników razem i to ciasto powinno się udać :)

      Usuń