sobota, 3 września 2022

Drożdżówki z renklodami i kruszonką

      Przepyszne, miękkie, pięknie wyrośnięte drożdżówki. Śliwki pozostają soczyste, miękkie, a kruszonka - wszystko z nią jest pyszne ;) Przepis nie jest skomplikowany ani bardzo czasochłonny. Bardzo polecam!


ciasto (porcja na 8 szt,):

15 g świeżych drożdży

50 g cukru

szczypta soli

125 ml ciepłego mleka

50 g rozpuszczonego masła

1 duże jajko

300 g mąki pszennej

8 żółtych renklod (Ulen)

Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko i masło, wymieszać. Dodać jajko i mąkę, wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 20 minut.

Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich uformować okrągłe bułeczki, kłaść na blachę do pieczenia, lekko spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Śliwki przekroić na połówki, kłaść po dwie na każdą z bułeczek mocno je wciskając w ciasto. Wierzch posypać kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-25 minut, do zrumienienia wierzchu.


kruszonka:

20 g miękkiego masła

25 g cukru

25 g mąki pszennej

Do miski wyłozyć masło, dodać cukier i mąkę, palcami wyrobić kruszonkę.

1 komentarz: