piątek, 28 października 2022

Kruszonkowe ciasto z orzechami, mascarpone i jabłkami

     Bardzo smaczne ciasto kruszonkowe z mielonymi orzechami. Nadzienie to coś a la sernik, tylko słodki, delikatny, nie kwaśny, dlatego że zrobiony na bazie mascarpone. Na wierzchu ułożone są plasterki jabłka. W sam raz na jesienny deser :) Nie jest skomplikowane ani pracochłonne w przygotowaniu. Polecam.


ciasto:

200 g mąki pszennej

50 g cukru pudru

120 g miękkiego masła

50 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych

pół łyżeczki cukru waniliowego

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, masło, mielone orzechy, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Palcami zagnieść kruszonkę. 2/3 kruszonki rozsypać na dno tortownicy o średnicy 21 cm., lekko ugnieść. 


masa z mascarpone:

250 g mascarpone

200 g kwaśnej śmietany 12%

80 g cukru pudru

2 duże jajka

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 czubata łyżka mąki pszennej

1 jabłko


Do miski wyłożyć mascarpone i śmietanę, dodać cukier, całe jajka, cukier waniliowy i mąkę pszenną, zmiksować. Wyłożyć na spód ciasta, wyrównać. Na masę serową ułożyć jeden obok drugiego plasterki jabłka.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 60 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

1 komentarz:

  1. Orzechy, jabłka , kruche ciasto i do tego delikatny serniczek to pyszny deser idealny na jesień:)

    OdpowiedzUsuń