piątek, 25 listopada 2022

Pierniczki z makiem

     Kruche ale nie twarde pierniczki z dodatkiem maku. U mnie nie leżały tylko zostały zjedzone prawie zaraz po upieczeniu. Można po ostudzeniu posmarować je rozpuszczoną czekoladą i posypać cukrową posypką. Dobre dla niezdecydowanych co piec - czy piernik czy makowiec ;) Polecam.


250 g mąki pszennej

1 duże jajko

50 ml płynnego miodu

100 g cukru pudru

50 g miękkiego masła

1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika

1 płaska łyżeczka sody

1 płaska łyżka maku


Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, miód, cukier puder, masło, przyprawę do piernika, sodę i mak, wyrobić jednolite ciasto.

Wyłożyć na dużą deskę lekko podsypaną mąką, rozwałkować, wykrawać dowolne kształty. Ułożyć na blasze do pieczenia (nie musi być w dużych odstępach). 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 8-10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz