piątek, 13 stycznia 2023

Szarlotka z malinami

     Fantastyczna szarlotka, pyszna w smaku i piękna kolorystycznie. Między warstwami kruchego ciasta jest gruba warstwa prażonych jabłek na górze których ułożone są maliny (u mnie mrożone). Puszczany w trakcie pieczenia sok z malin pięknie cieniuje jabłka na różowy kolor. Do jabłek, oprócz malin, dodałam cukier waniliowy zamiast tradycyjnego w szarlotkach cynamonu. Bardzo polecam!


ciasto:

450 g mąki pszennej

200 g miękkiego masła

60 g cukru

2 duże jajka

1 zaokrąglona łyżka kwaśnej śmietany 12%

1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:

2 łyżki bułki tartej do posypania na podpieczony spód ciasta

cukier puder do posypania po wierzchu

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, jajka, śmietanę i proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. 2/3 ciasta na równomiernie wyłożyć na spód formy o wymiarach 32x22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18 min, Pozostałe ciasto włożyć do zamrażarki.


jabłka z malinami:

2 kg jabłek

3-4 czubate łyżki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

200 g malin (mogą być mrożone)

Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić każdą wzdłuż na 3 i w poprzek na cienkie plasterki. Przełożyć do garnka, wsypać cukier i cukier waniliowy, mieszając chwilę dusić aż jabłka trochę zmiękną ale by nie straciły całkiem kształtu. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. 

Na wierzch ułożyć maliny delikatnie je wciskając w jabłka.

Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na jabłka.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do lekkiego zrumienienia ciasta, ok. 40-45 minut.

2 komentarze: