Fantastyczna szarlotka, pyszna w smaku i piękna kolorystycznie. Między warstwami kruchego ciasta jest gruba warstwa prażonych jabłek na górze których ułożone są maliny (u mnie mrożone). Puszczany w trakcie pieczenia sok z malin pięknie cieniuje jabłka na różowy kolor. Do jabłek, oprócz malin, dodałam cukier waniliowy zamiast tradycyjnego w szarlotkach cynamonu. Bardzo polecam!
ciasto:
450 g mąki pszennej
200 g miękkiego masła
60 g cukru
2 duże jajka
1 zaokrąglona łyżka kwaśnej śmietany 12%
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej do posypania na podpieczony spód ciasta
cukier puder do posypania po wierzchu
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, jajka, śmietanę i proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. 2/3 ciasta na równomiernie wyłożyć na spód formy o wymiarach 32x22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18 min, Pozostałe ciasto włożyć do zamrażarki.
jabłka z malinami:
2 kg jabłek
3-4 czubate łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 g malin (mogą być mrożone)
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić każdą wzdłuż na 3 i w poprzek na cienkie plasterki. Przełożyć do garnka, wsypać cukier i cukier waniliowy, mieszając chwilę dusić aż jabłka trochę zmiękną ale by nie straciły całkiem kształtu. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.
Na wierzch ułożyć maliny delikatnie je wciskając w jabłka.
Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na jabłka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do lekkiego zrumienienia ciasta, ok. 40-45 minut.
doskonale wygląda, ten kolor puszczony przez maliny jest cudowny!
OdpowiedzUsuńSzarlotka sztosik! Bardzo nam smakuje :-)
OdpowiedzUsuń