Bardzo proste ucierane ciasto z rabarbarem. Robi się je bardzo szybko z produktów które najczęściej mamy w domu. Jest to wilgotne ciasto z jogurtem które świeżość utrzymuje nawet na drugi dzień. Zamiast rabarbaru można użyć innych sezonowych owoców, np. truskawek, agrestu czy wiśni.
180 g miękkiego masła
200 g cukru
3 duże jajka
100 g jogurtu
1 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
220 g mąki pszennej
250 g rabarbaru
Do miski włożyć miękkie masło, dodać cukier, jajka, jogurt, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól i mąkę, krótko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać. Na wierzch posypać pokrojony rabarbar. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 55 min.
proste a jakie znakomite ciasto!
OdpowiedzUsuń