poniedziałek, 26 czerwca 2023

Jogurtowiec z rabarbarem

     Bardzo proste ucierane ciasto z rabarbarem. Robi się je bardzo szybko z produktów które najczęściej mamy w domu. Jest to wilgotne ciasto z  jogurtem które świeżość utrzymuje nawet na drugi dzień. Zamiast rabarbaru można użyć innych sezonowych owoców, np. truskawek, agrestu czy wiśni.


180 g miękkiego masła

200 g cukru

3 duże jajka

100 g jogurtu

1 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

220 g mąki pszennej

250 g rabarbaru


Do miski włożyć miękkie masło, dodać cukier, jajka, jogurt, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól i mąkę, krótko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać. Na wierzch posypać pokrojony rabarbar. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 55 min.


1 komentarz: