Celowo niskie, proste w wykonaniu i bardzo smaczne ciasto. Na miękkim kruchym cieście wyłożony domowy dżem lub powidła a na wierzchu warstwa kruszonki. Robię je od lat bo wszystkim smakuje.
Ciasto:
200 g mąki
150 g masła
1 jajko
100 g cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 300 ml gęstego dżemu (bez żelfiksu) lub powideł
Kruszonka:
5-6 łyżek mąki
4 łyzki cukru
50 g masła
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na blaszkę o
wymiarach 32x21 cm. Ciasto jest trochę lepkie ale nie chłodziłam go w
lodówce tylko posypałam go z wierzchu mąką i wylepiłam dno blaszki.
Na surowe ciasto wykładamy gęsty dżem.
Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Równomiernie posypujemy nią warstwę dżemu. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Wygląda pysznie, chętnie bym się poczęstowała!
OdpowiedzUsuńfajne domowe ciasto!
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda, właśnie dzisiaj myślałam o takim prostym kruchym z dżemem :)
OdpowiedzUsuńtakie ciasto najlepsze, mama mojej koleżanki takie robi i dla mnie jest super
OdpowiedzUsuńProste i boskie :)
OdpowiedzUsuńtakie ciacha są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńMniam! Najpyszniejsze są takie ciasta ;-)
OdpowiedzUsuńNajprostsze i najbardziej smaczne :-)
OdpowiedzUsuńTam, gdzie jest kruszonka, tam jestem ja!; D
OdpowiedzUsuńOo boskie, kruszonka - to, co najlepsze :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie! Twoje wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńKlasyka, która nigdy się nie nudzi. Zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuń