piątek, 22 stycznia 2016

Kubuś

    Już rok temu piekłam to ciasto i zapomniałam go tu wstawić. Moja wersja znanego wszystkim ciasta. Dodałam do budyniu kremówkę, dzięki czemu pomarańczowy kolor jest mocno uwydatniony.



Biszkopt:
6 jajek
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 szklanki mąki krupczatki
1 czubata łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitej piany, lekko wymieszać łyżką. Dodać obie mąki, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.

Poncz:
150 ml przegotowanej zimnej wody
1 łyżka cukru

Do wody dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Rozlać na dwie równe części. Połową ponczu nasączyć dolną część biszkoptu.

Masa kubusiowa:
1 litr soku przecierowego z dodatkiem marchwi
200 ml śmietanki kremówki 30%
3 budynie waniliowe z cukrem

Odlać 1/2 szklanki soku marchwiowego, wlać kremówkę, wsypać proszek budyniowy, dobrze wymieszać. Pozostały sok wlać do rondelka, zagotować. Do zestawionego z palnika soku wlać rozmącony budyń, wymieszać. Wstawić z powrotem na palnik, krótko zagotować do zgęstnienia masy. Gorący wylać na dolną część biszkoptu, równomiernie rozprowadzić, przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć. Nasączyć pozostałym ponczem.

Mas śmietanowa:
400 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
2 czubate łyżki cukru pudru
4 kostki gorzkiej czekolady

Śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywno (przez ok. 2 minuty). Dodać serek mascarpone, krótko zmiksować. Wyłożyć na wierzch biszkoptu, wyrównać.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać po wierzchu. 

2 komentarze: