wtorek, 5 lipca 2016

Sernik na zimno agrestowo-truskawkowy

     Gdy byłam mała, pamiętam, że moja Babcia, a potem moja Mama robiły kompot truskawkowy z dodatkiem agrestu. Jego smak czuję do dziś, pyszny! Postanowiłam zestawić te dwa owoce w serniku na zimno. Spód zrobiłam bardzo zdrowy, z płatków owsianych, chia i siemienia lnianego, słodzony miodem. Wyszło bardzo smacznie, orzeźwiająco, prawdziwy, letni smak :)


spód:
100 g płatków owsianych
1 łyżka chia
1 łyżka siemienia lnianego
2 łyżki miodu
4 łyżki wody

Płatki owsiane krótko zmiksować blenderem. Dodać chia, siemię lniane, miód i wodę, dobrze wymieszać łyżką. Wylepić na dno i lekko boki, wyłożoną papierem do pieczenia, małej tortownicy o średnicy 17 cm.

masa agrestowa:
100 g świeżego agrestu
2 galaretki agrestowe
200 ml wody
200 g mielonego białego sera
200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego (nie greckiego)

Agrest rozdrobnić blenderem.
Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, zostawić do zupełnego ostudzenia.
Do chłodnej ale jeszcze płynnej galaretki wyłożyć agrest, wymieszać. Wyłożyć biały ser i kefir, krótko zmiksować. Lekko tężejącą masę wyłożyć na przygotowany spód, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

masa truskawkowa:
50 g świeżych truskawek
2 galaretki truskawkowe
200 ml wody
4 łyżki soku z cytryny
200 g mielonego białego sera
200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego (nie greckiego)
100 g świeżych truskawek

50 g truskawek zmiksować blenderem.
Pozostałe 100 g truskawek umyć, osuszyć, jeśli są bardzo duże, przekroić na połówki (będą zatopione w masie).
Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, zostawić do zupełnego ostudzenia.
Do chłodnej ale jeszcze płynnej galaretki dodać biały ser, sok z cytryny, zmiksowane truskwki i kefir, krótko zmiksować. Lekko tężejącą masę wyłożyć na przygotowany spód, ułożyć truskawki, lekko je wcisnąć w środek, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia na ok. 2-3 godziny (najlepiej na całą noc). Podawać schłodzone.

Naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym Naturalnie zdrowe

Truskawkowe pole & naturalnie zdrowe

6 komentarzy:

  1. Mniam ... agrest i truskawki super połączenie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie wyglada i fajny pomysł na wykorzystanie agrestu, na którego nie mam za bardzo pomysłów z reguły

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawda - najlepsze to te smaki z dzieciństwa :) Torcik ekstra - zwłaszcza pomysł na spód - no i te cudowne kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super połączenie smaków i przy tym fantastycznie wygląda. Idealne ciacho na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekny torcik, super połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń