Zastanawiałam się czy w ogóle podawać przepis na ten deser. To właściwie tylko propozycja podania gruszek. To ciastka z grupy "awaryjnej" gdy już goście stoją w progu ;) wystarczy mieć w domu ciasto francuskie i dowolne owoce (u mnie gruszki). Podane z gałką lodów będą już wersją "luksusową " ;)
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 twarde gruszki
cukier puder do posypania
Ciasto francuskie podzielić na 8 prostokątów.
Gruszki obrać, przekroić na połówki, wydrążyć środki, można zostawić korzonek. Naciąć kilka razy, nie całkiem wzdłuż. Ułożyć środkiem do spodu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210C, piec ok.10-14 minut, aż ciasto na brzegach będzie jasnobrązowe. Posypać cukrem pudrem. Można podawać z gałką lodów.
wygląda ślicznie
OdpowiedzUsuńCudowny deserek. I bez lodów wygląda luksusowo:)
OdpowiedzUsuńProste, ale bosko pyszne! No i szybkie w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuń