środa, 31 sierpnia 2016

Tarta z fasolką szparagową

     Dzisiaj post nie na słodko. Obrodziła u mnie fasolka więc upiekłam z nią tartę. Pyszne, bardzo kruche ciasto z delikatną zalewą serowo-jajeczną i z mnóstwem fasolki szparagowej. Przepyszna!

 ciasto:
180 g mąki pszennej
100 g masła
1 żółtko
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli

Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, dodać masło i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce. Równomiernie wylepić prostokątną formę do tarty o wymiarach 34x9 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 15 minut. Wyjąć, ostudzić.

nadzienie:
220 g fasolki szparagowej
100 g serka kanapkowego
2 małe jajka
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki suszonej bazylii
szczypta pieprzu cayenne

Fasolkę przyciąć do szerokości tarty. Wrzucić do osolonej wody, gotować przez ok. 15 minut, odcedzić, ostudzić.
Do miski wyłożyć serek, dodać jajka, sól, bazylię i pieprz cayenne, wymieszać na jednolitą masę. wylać na podpieczony spód. Na wierzch ułożyć fasolkę jedną za drugą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec jeszcze ok. 15 minut.

3 komentarze: