poniedziałek, 5 września 2016

Gruszki zapiekane w czekoladowym cieście

     Gruszki (w całości) zapiekane w kakaowym cieście. Wszystko oblane rozpuszczoną czekoladą. Pyszne zarówno na gorąco jak i na zimno :)


4 porcje:
100 g miękkiego masła
80 g cukru
100 g maki pszennej
1 czubata łyżka kakao
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jajka
4 małe gruszki
8 kostek czekolady mlecznej lub gorzkiej

Do miski wyłożyć masło, dodać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i jajka, krótko zmiksować. Wyłożyć po równo do 4 dużych kokilek.
Gruszki obrać, nie wyjmować gniazda nasiennego, ułożyć na środku każdego ciasta w kokilce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 20 minut.
Gorący deser polać rozpuszczoną czekoladą.

3 komentarze: