niedziela, 18 grudnia 2016

Makowiec bez jajek, cukru i mąki, z bananami

     I takie ciasta są możliwe: bez jajek, cukru i mąki ;) Jajka zastąpiłam bananami, cukier - miodem i bakaliami a mąkę - kaszką manną. Mimo wszystko wyszło słodkie i dość zwięzłe. Wierzch pokryty jest polewą z marcepanu ale można ją zastąpić polewą czekoladową, lukrem czy zupełnie z niej zrezygnować.


makowe ciasto:
150 g zmielonego maku
150 ml mleka
2 małe banany (waga po obraniu ok. 200 g)
1/3 szklanki płynnego miodu
50 g rozpuszczonego masła
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
1/4 szklanki suszonej żurawiny
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki jagód goji
4 płaskie łyżki błyskawicznej kaszki manny

Do rondelka wlać mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, zaraz wsypać zmielony suchy mak, wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
Banany zmiksować blenderem, dodać do ostudzonego maku. Wlać miód, rozpuszczone masło, wymieszać łyżką. Dodać rodzynki, orzechy laskowe, żurawinę, skórkę pomarańczową, jagody goji, ponownie wymieszać. Wsypać błyskawiczną kaszkę mannę, jeszcze raz wymieszać.
Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21-22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45-50 minut. Ostudzić.

marcepanowa polewa:
100 g marcepanu
3 łyżki śmietanki kremówki
płatki migdałowe do posypania po wierzchu

Do rondela wlać śmietankę kremówkę, dodać rozdrobniony marcepan. Podgrzewać, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej polewy (można w razie potrzeby dodać o 1 łyżkę więcej kremówki). Gorącą polewą polać makowiec, wyrównać. Zaraz posypać płatkami migdałowymi.  

4 komentarze:

  1. pyszny miks składników, zdecydowanie skusiłabym się na takie ciacho

    OdpowiedzUsuń
  2. Już myślałem, że będzie też bez maku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D w sumie jak jest sernik bez sera (styropian) to można byłoby się pokusić i na zrobienie makowca bez maku :) Chyba nawet mam pomysł :)

      Usuń
  3. Intrygujące :)
    Też jestem ciekawa tego makowca bez maku ;)

    OdpowiedzUsuń