biszkopt:
6 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki nie mielonego maku
Do białek dodać cukier i proszek do pieczenia, ubić sztywną pianę.
Żółtka krótko zmiksować, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mak i mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do 2 jednakowych form o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 minut. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na 2 części.
kokosowy krem:
400 ml schłodzonego mleka kokosowego
400 ml kremówki
2 tabliczki białej czekolady (200 g)
500 g mascarpone
100 g wiórek kokosowych
2 płaskie łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
wiórki lub płatki kokosowe do posypania po wierzchu
Kremówkę przelać do rondelka, bardzo mocno podgrzać. Czekoladę połamać, wrzucić do gorącej śmietanki, odstawić na ok. 1 minutę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Można zostawić ją w lodówce na całą noc. Wlać schłodzone mleko kokosowe, dodać mascarpone i wiórki kokosowe, ubić na gęstą masę.
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na ok. 3-5 minut do napęcznienia, lekko podgrzać do jej rozpuszczenia. Ostudzić do pokojowej temperatury. Dodać ok. 2-3 łyżek śmietanowego kremu, wymieszać. Przełożyć do reszty kremu, bardzo krótko zmiksować.
poncz:
150 ml zimnej wody
1 łyżka cukru
Cukier rozpuścić w wodzie, rozlać na 2 części.
Dolny blat biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać. Nałożyć wierzch biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Po wierzchu posypać wiórkami lub płatkami kokosowymi. Schłodzić.
wiórki lub płatki kokosowe do posypania po wierzchu
Kremówkę przelać do rondelka, bardzo mocno podgrzać. Czekoladę połamać, wrzucić do gorącej śmietanki, odstawić na ok. 1 minutę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Można zostawić ją w lodówce na całą noc. Wlać schłodzone mleko kokosowe, dodać mascarpone i wiórki kokosowe, ubić na gęstą masę.
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na ok. 3-5 minut do napęcznienia, lekko podgrzać do jej rozpuszczenia. Ostudzić do pokojowej temperatury. Dodać ok. 2-3 łyżek śmietanowego kremu, wymieszać. Przełożyć do reszty kremu, bardzo krótko zmiksować.
poncz:
150 ml zimnej wody
1 łyżka cukru
Cukier rozpuścić w wodzie, rozlać na 2 części.
Dolny blat biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać. Nałożyć wierzch biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Po wierzchu posypać wiórkami lub płatkami kokosowymi. Schłodzić.
Bardzo fajnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPyszne i efektowne ciasto :)
OdpowiedzUsuńZapraszam się na kawałek 😀
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuń