Zupa krem z rukoli, zagęszczona ziemniakami. Ma piękny, głęboko zielony kolor i zdecydowany smak rukoli. Jest pyszna i zdrowa, a przy tym bardzo prosta do zrobienia :) Można podawać ją z grzankami z serem, groszkiem ptysiowym lub z gotowanymi jajkami.
1 l wody
2 duże ziemniaki
100 g świeżej rukoli
sól
biały pieprz
3 łyżki śmietanki kremówki 30%
Ziemniaki obrać, pokroić, gotować w 1 l posolonej wody do miękkości.
Rukolę pokroić, dodać do ugotowanych ziemniaków, gotować jeszcze ok. 3 minut. Wszystko razem zmiksować blenderem. Doprawić solą i białym pieprzem, wlać śmietankę, wymieszać, już nie gotować.
Podawać do wyboru: z grzankami z serem, z groszkiem ptysiowym lub z gotowanym jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz