środa, 2 maja 2018

Chili con carne

     Moja wariacja na temat Chili con carne, u mnie z białą fasolą. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Dla zabieganych i mocno zapracowanych :)

500 g wieprzowego mięsa mielonego
2 łyżki oleju
1 duża cebula
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 szklanki wody
1 puszka białej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 czerwona papryka
3 duże ząbki czosnku
1 zaokrąglona łyżeczka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka oregano
1/4 łyżeczki chili
sól
pieprz
ryż długoziarnisty

Mięso wyłożyć na patelnię, dodać drobno pokrojoną cebulę, mieszając podsmażyć na oleju. Dołożyć puszkę krojonych pomidorów, fasolę, kukurydzę oraz pokrojoną paprykę, podlać wodą. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką w proszku, oregano, chili, solą i pieprzem. Gotować bez przykrycia ok. 15 minut. Podawać z ryżem długoziarnistym.

1 komentarz:

  1. Ja zawsze chętnie zajrzę na takie pyszne jedzonko :) uwielbiam takie dania.

    OdpowiedzUsuń