poniedziałek, 28 maja 2018

Muffinki z rabarbarem

     Proste, miękkie muffinki z rabarbarem. Na wierzchu, dzięki posypaniu cukrem surowego ciasta, utworzyła się chrupiąca cukrowa skorupka :)

porcja na ok. 19 szt.:
4 jajka
1 szkl. cukru
300 g mąki pszennej
1/2 szkl. mleka
120 g rozpuszczonego masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150-200 g rabarbaru
cukier perlisty do posypania

Do miski wbić całe jajka, dodać cukier, rozpuszczone i ostudzone masło, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksować. wyłożyć do wysokości ok. 2/3 wysokości papilotek umieszczonych w metalowej formie do muffinek. Rabarbar obrać, pokroić w cienkie paski, rozłożyć na wierzch ciasta. Po wierzchu posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 30 min.

1 komentarz:

  1. Oj tak, to są zdecydowanie moje smaki. Też już robiłam w tym roku muffinki z rabarbarem:) wszystkie są pychota:)

    OdpowiedzUsuń