Proste, miękkie muffinki z rabarbarem. Na wierzchu, dzięki posypaniu cukrem surowego ciasta, utworzyła się chrupiąca cukrowa skorupka :)
porcja na ok. 19 szt.:
4 jajka
1 szkl. cukru
300 g mąki pszennej
1/2 szkl. mleka
120 g rozpuszczonego masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150-200 g rabarbaru
cukier perlisty do posypania
Do miski wbić całe jajka, dodać cukier, rozpuszczone i ostudzone masło, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksować. wyłożyć do wysokości ok. 2/3 wysokości papilotek umieszczonych w metalowej formie do muffinek. Rabarbar obrać, pokroić w cienkie paski, rozłożyć na wierzch ciasta. Po wierzchu posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 30 min.
Oj tak, to są zdecydowanie moje smaki. Też już robiłam w tym roku muffinki z rabarbarem:) wszystkie są pychota:)
OdpowiedzUsuń