Brownie z kakao i truskawkami które przygotujemy (łącznie z pieczeniem) w 30 minut. Nie potrzeba do niego nawet miksera, wystarczy zwykła łyżka :) Ciasto jest bardzo ciemne od dużej ilości kakao i ładnie kontrastuje z żywo czerwonymi truskawkami (dzięki krótkiemu pieczeniu).
100 g roztopionego masła
1 szklanka cukru
2 duże jajka
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
ok. 14 niedużych truskawek
Do miski wlać roztopione masło, dodać cukier, wymieszać łyżką. Dodać sól, całe jajka, kakao i mąkę, jeszcze raz wymieszać łyżką. Wlać do formy o wymiarach 25x20 cm (może być tortownica o średnicy 24 cm lub mniejsza), wyrównać. Na wierzch ułożyć połówki truskawek (nie wciskać). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 25 minut. Ostudzić przed krojeniem.
Muszę wypróbować przepis, trzeba korzystać poki są truskawki
OdpowiedzUsuńSuper przepis,ale chyba wkradł się błąd - kakao ma być w ilości 12 szklanek czy 1/2 szklanki?
OdpowiedzUsuńOczywiście że 1/2 szklanki :) dziękuję za uważne przeczytanie przepisu :)
UsuńOczywiście że 1/2 szklanki :) dziękuję za uważne przeczytanie przepisu :)
Usuń