ok. 8 szt.:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki gody gazowanej
1 szklanka mąki pszennej
1 duże jajko
50 g rukoli
1 łyżka oleju
szczypta cukru
1/4 łyżeczki soli
Rukolę z olejem i z ok. 50 ml mleka rozdrobnić blenderem. Przełożyć do miski wlać resztę mleka, wodę gazowaną, dodać jajko, mąkę, cukier i sól, krótko zmiksować. Odstawić na ok. 10 minut. Smażyć naleśniki.
nadzienie:
2 puszki tuńczyka w oleju
1 duży pomidor
1 surowy ogórek
8 rzodkiewek
80 g żółtego sera
8 listków kędzierzawej sałaty
majonez
8 długich "bączków" szczypiorku
Na każdym naleśniku rozsmarować ok. 1 łyżeczki majonezu, ułożyć liście sałaty. Przez środek ułożyć pokrojone w paski warzywa, posypać startym żółtym serem oraz rozdrobnionym tuńczykiem. Z obu stron naleśnika zawinąć do środka. Związać pośrodku na dwa węzły szczypiorkiem.
wyglądają przepięknie!
OdpowiedzUsuń