poniedziałek, 21 maja 2018

Rukolowe naleśniki z tuńczykiem i warzywami

     Elastyczne, delikatne naleśniki z rukolą. Nadziewane tuńczykiem i krojonymi w paski warzywami: pomidorem, rzodkiewkami, i ogórkiem. To jest pyszne!
ok. 8 szt.:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki gody gazowanej
1 szklanka mąki pszennej
1 duże jajko
50 g rukoli
1 łyżka oleju
szczypta cukru
1/4 łyżeczki soli

Rukolę z olejem i z  ok. 50 ml mleka rozdrobnić blenderem. Przełożyć do miski wlać resztę mleka, wodę gazowaną, dodać jajko, mąkę, cukier i sól, krótko zmiksować. Odstawić na ok. 10 minut. Smażyć naleśniki.

nadzienie:
2 puszki tuńczyka w oleju
1 duży pomidor
1 surowy ogórek
8 rzodkiewek
80 g żółtego sera
8 listków kędzierzawej sałaty
majonez
8 długich "bączków" szczypiorku

Na każdym naleśniku rozsmarować ok. 1 łyżeczki majonezu, ułożyć liście sałaty. Przez środek ułożyć pokrojone w paski warzywa, posypać startym żółtym serem oraz   rozdrobnionym tuńczykiem. Z obu stron naleśnika zawinąć do środka. Związać pośrodku na dwa węzły szczypiorkiem.

1 komentarz: