Najzdrowszy deser pod słońcem ;) Nie zawiera cukru tylko miód. Zrobiony jest z kaszy jaglanej ze szpinakiem różowy a wierzch to kefir z czerwoną porzeczką (można zamienić na inne owoce). Kolorowy, pyszny i zdrowy :)
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1/2 szklanki + 50 ml mleka
50 g liści świeżego szpinaku
1 łyżka miodu
Kaszę przelać na sitku wrzącą wodą, przełożyć do wrzącej wody, gotować 10 minut. Wlać 1/2 szklanki mleka, gotować jeszcze ok. 8 minut.
Szpinak zmiksować blenderem z 50 ml mleka, dodać wraz z miodem do gorącej ugotowanej kaszy, dobrze wymieszać. Przełożyć do 4 niedużych słoiczków. Ostudzić.
1/3 szklanki czerwonej porzeczki
3/4 szklanki kefiru
1 płaska łyżka miodu
Do miski wlać kefir, dodać miód i czerwoną porzeczkę, zmiksować blenderem. Wlać na wierzch ostudzonej kaszy.
Nsprawde fajnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo czyli układ idealny!
OdpowiedzUsuń