poniedziałek, 16 lipca 2018

Słodki chlebek z wiśniami

     Ciąg dalszy ciast z wiśniami ;) Tym razem prosty przepis z niewielu składników, idealny gdy nie mamy zbyt dużo czasu a chcemy upiec coś pysznego. Wilgotny, w sam raz słodki, przełamany kwaskowatym smakiem soczystych wiśni.

3 jajka
150 g cukru
150 g miękkiego masła
200 g mąki pszennej
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
250 g wiśni+1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Do miski wbić jajka, wsypać cukier, ubić puszystą masę. Dodać miękkie masło, mleko, mąkę i proszek do pieczenia, jeszcze raz zmiksować na jednolitą masę.
Wiśnie wydrylować, lekko osączyć, wymieszać z mąką ziemniaczaną, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 11x24 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 60 minut.

2 komentarze:

  1. ostatnio mam wielką ochotę na wiśnie, więc wszelkie takie wyroby są szczególnie kuszące:)

    OdpowiedzUsuń