Ciąg dalszy ciast z wiśniami ;) Tym razem prosty przepis z niewielu składników, idealny gdy nie mamy zbyt dużo czasu a chcemy upiec coś pysznego. Wilgotny, w sam raz słodki, przełamany kwaskowatym smakiem soczystych wiśni.
3 jajka
150 g cukru
150 g miękkiego masła
200 g mąki pszennej
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
250 g wiśni+1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do miski wbić jajka, wsypać cukier, ubić puszystą masę. Dodać miękkie masło, mleko, mąkę i proszek do pieczenia, jeszcze raz zmiksować na jednolitą masę.
Wiśnie wydrylować, lekko osączyć, wymieszać z mąką ziemniaczaną, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 11x24 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 60 minut.
ostatnio mam wielką ochotę na wiśnie, więc wszelkie takie wyroby są szczególnie kuszące:)
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie wygląda !
OdpowiedzUsuń