poniedziałek, 30 lipca 2018

Różowe ogórki marynowane

     Ogórki o niespotykanym dla tego warzywa różowym kolorze. Marynowane w słodkawej zalewie octowo-buraczanej. Idealne od razu na kanapkę ale i do wyjadania prosto ze słoika bez niczego ;) Zaraz zrobię drugą porcję :)


porcja na ok. 3 słoiczki:

ok. 500 g ogórków

do każdego słoika:
1/2 łyżeczki gorczycy
2 ziarnka pieprzu
1 ziarnko ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 ząbek czosnku

zalewa:
400 ml wody
100 ml octu 10%
150 g surowego czerwonego buraka
100 g cukru
2 zaokrąglone łyżeczki soli

Do każdego słoiczka wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy, 2 ziarnka pieprzu, 1 ziarnko ziela angielskiego, 1 liść laurowy.
Ogórki pokroić wzdłuż na plasterki (można plasterki przekroić na pół). Ułożyć niezbyt ściśle pionowo w słoiczkach.
Wodę wlać do garnka, dodać ocet, buraka pokrajanego na bardzo cienkie plasterki, cukier i sól, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 3-5 minut. Wrzącą zalewą zalać ułożone w słoikach ogórki.

1 komentarz: