200 ml wody
1 galaretka cytrynowa
3 płaskie łyżeczki żelatyny
400 ml śmietanki kremówki 30%
1 zaokrąglona łyżka cukru
ok. 150 g malin
pół szklanki borówek
12 podłużnych biszkoptów
Wodę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę wymieszaną z żelatyną, mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia do temperatury pokojowej.
Śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując wlać ostudzoną galaretkę. Dodać owoce, wymieszać łyżką. Gotową masę wlać do półokrągłej formy o wymiarach 31x11 cm, wyrównać. Na wierzch ułożyć, lekko wciskając w masę podłużne biszkopty. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed wyjęciem na paterę lekko polać formę (uważać by nie zalać biszkoptów) gorącą wodą. Podawać schłodzone.
Super apetyczny pomysł :)
OdpowiedzUsuń