Lekkie ciasto o smaku cappuccino z gruszkami i masą śmietanową.Na niskim spodzie ciasta o smaku cappuccino wyłożyłam warstwę gotowanych gruszek. Wierzch to masa z bitej śmietany i mascarpone z cappuccino.
ciasto:
2 jajka
100 g cukru
1 czubata łyżka cappuccino
120 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
50 ml oleju
50 ml mleka
Białka ubić na sztywną pianę.
Do drugiej miski wlać żółtka. dodać cukier, cappuccino, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, olej i mleko, zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy ok. 23 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min. Ostudzić.
gruszkowa warstwa:
3 duże gruszki
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
100 ml wody
Gruszki obrać, pokroić w niedużą kostkę. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, wlać sok z cytryny, zagotować, dodać gruszki, gotować do miękkości, ok. 3-5 minut. Ostudzić, odcedzić z syropu, wyłożyć na ostudzone ciasto.
masa śmietanowa:
250 g mascarpone
150 ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki cappuccino do masy śmietanowej
1 łyżka cappuccino do posypania po wierzchu
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać cukier, cappuccino i kremówkę, ubić na sztywną masę. Wyłożyć na gruszki, równomiernie rozprowadzić. Wierzch posypać cappuccino w proszku. Schłodzić.
Podkradam kawałek :)
OdpowiedzUsuńo mniam! ale pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuń