Wprawdzie nie sezon na pierniki ale zapewniam że to najlepsze ciasto ze śliwkami! Miękkie, puszyste i wilgotne ciasto miodowe, nie całkiem piernikowe bo nie dodałam przyprawy do piernika ;) Słodycz miodu idealnie współgra ze śliwkami. Ja już wiem że to ciasto wejdzie na stałe do naszego menu :) Do koniecznego wypróbowania!
100 ml oleju
100 g płynnego miodu
100 g cukru
2 duże jajka
200 g mąki pszennej
50 ml kwaśnej śmietany 12%
szczypta soli
3/4 płaskiej łyżeczki sody
ok. 16 śliwek
Do miski olać olej, dodać miód, cukier, całe jajka, mąkę, śmietanę, sól i sodę. Zmiksować na jednolite ciasto. Wlać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyrównać. Na wierzch ułożyć połówki śliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35-40 min. (do suchego patyczka).
Wygląda pysznie, zapisuje przepis :)
OdpowiedzUsuń