piątek, 6 lipca 2018

Wiśniowe drożdżówki

Drożdżówki z wiśniami

Puszyste drożdżówki, trochę nietypowe ze względu na dodatek oleju kokosowego (można zamienić na masło). W środku kryje się mnóstwo wiśni. W ośmiu sztukach schowałam aż pół kilograma :) Mają kokosowy posmak nie tylko dzięki olejowi kokosowemu ale też przez niewielki dodatek wiórek kokosowych do ciasta i posypaniu nimi po wierzchu lukru. Rozchodzą się tak szybko że można je od razu zrobić z podwójnej porcji ;)

wiśniowe drożdżówki

Przepis na wiśniowe drożdżówki:

nadzienie:
500 g świeżych wiśni
3 płaskie łyżki cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody

Wiśnie wydrylować, przełożyć na patelnię, zasypać do wierzchu cukrem, dusić pod przykryciem ok. 2 min. Zdjąć pokrywkę, smażyć jeszcze ok. 4-5 min. Ostudzić. Podzielić na 8 równych części.

ciasto:
20 g świeżych drożdży
50 g cukru
100 ml ciepłego mleka
50 ml oleju kokosowego (ew. masła)
1 jajko
300 g mąki pszennej
1 łyżka wiórek kokosowych

Drożdże pokruszyć do miski, zasypać cukrem, odstawić na ok. 2 min., rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko i rozpuszczony olej kokosowy, wymieszać. Dodać jajko, mąkę i wiórki kokosowe, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 8 równych części. Każdą z nich uformować na kształt owalu ok. 12x9 cm, ułożyć na lekko podsypanej mąką desce. Na środek wyłożyć wiśniowe nadzienie, nie podnosząc ciasta z deski, skleić brzegi na całej długości, lekko podwinąć końce pod spód, układać zlepieniem do dołu. Odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 16-18 min do zrumenienia wierzchu

lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki wody
wiórki kokosowe do posypania po wierzchu

Cukier puder rozetrzeć łyżką z wodą, ma powstać gęsty lukier. Polać gorące drożdżówki, od razu posypać wiórkami kokosowymi.

1 komentarz: