Drożdżówki z wiśniami
Przepis na wiśniowe drożdżówki:
nadzienie:500 g świeżych wiśni
3 płaskie łyżki cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
Wiśnie wydrylować, przełożyć na patelnię, zasypać do wierzchu cukrem, dusić pod przykryciem ok. 2 min. Zdjąć pokrywkę, smażyć jeszcze ok. 4-5 min. Ostudzić. Podzielić na 8 równych części.
ciasto:
20 g świeżych drożdży
50 g cukru
100 ml ciepłego mleka
50 ml oleju kokosowego (ew. masła)
1 jajko
300 g mąki pszennej
1 łyżka wiórek kokosowych
Drożdże pokruszyć do miski, zasypać cukrem, odstawić na ok. 2 min., rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko i rozpuszczony olej kokosowy, wymieszać. Dodać jajko, mąkę i wiórki kokosowe, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 8 równych części. Każdą z nich uformować na kształt owalu ok. 12x9 cm, ułożyć na lekko podsypanej mąką desce. Na środek wyłożyć wiśniowe nadzienie, nie podnosząc ciasta z deski, skleić brzegi na całej długości, lekko podwinąć końce pod spód, układać zlepieniem do dołu. Odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 16-18 min do zrumenienia wierzchu
lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki wody
wiórki kokosowe do posypania po wierzchu
Cukier puder rozetrzeć łyżką z wodą, ma powstać gęsty lukier. Polać gorące drożdżówki, od razu posypać wiórkami kokosowymi.
Wyglądają kusząco a i wiśnie teraz w miarę tanie !
OdpowiedzUsuń