środa, 4 lipca 2018

Zapiekanka schab z leczo

     Delikatna, sezonowa zapiekanka z rozpływającego się schabu i dużej ilości warzyw - cukinii, papryki i pomidora (coś na podobieństwo leczo). Można ją jeść samą lub z chlebem, ziemniakami czy kaszą.
600 g schabu
3-4 łyżki mąki
ok. 2 łyżki oleju
sól
800 g cukinii
1 czerwona papryka
1 cebula
1 marchewka
1 duży pomidor
1 łyżeczka słodkiej papryki

Schab pokroić w cienkie plastry (ok. 11-12 cienkich kotletów), rozbić tłuczkiem. Obtoczyć z obu stron w mące, usmażyć na rozgrzanej patelni, lekko posolić po wierzchu.
Cukinię, pokroić w dużą kostkę, przełożyć na patelnię. Dodać pokrojoną cebulę, pomidor i paprykę  oraz startą na dużych oczkach tarki marchewkę doprawić do smaku solą, wymieszać. Dusić pod przykryciem ok. 5-10 minut. Warzywa podzielić na cztery równe części. Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć jedną część warzyw, ułożyć 2-3 kotlety, na to następną warstwę warzyw, i tak na przemian aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą mają być warzywa. Naczynie przykryć pokrywą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz