środa, 19 września 2018

Drożdżówka z serem i śliwkami w wersji maxi

     Na początku miałam zamiar upiec zwyczajne, małe drożdżówki z serem. Oszczędność czasu wygrała i w ostatniej chwili zmieniłam zdanie by zrobić jedno drożdżowe ciasto w formie dużej drożdżówki ;) Wyszło mi najlepsze pod słońcem ciasto drożdżowe! Wysokie, puszyste, w sam raz słodkie. Masę serową zrobiłam z wiejskiego sera więc gdybyście chcieli zrobić z "wiaderkowego" to nie trzeba dodawać już śmietanki. Z kubkiem mleka jest doskonała! 
 ciasto:
20 g świeżych drożdży
60 g cukru
200 ml letniego mleka
50 g masła
1 duże jajko
400 g mąki pszennej

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać letnim mlekiem, wymieszać. Masło rozpuścić, ostudzić, wlać do miski. dodać jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Wyłożyć na dno i ok. 2 cm brzegi tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzch wyłożyć masę serową. W nią wcisnąć połówki śliwek. Ponownie odstawić na ok. pół godz. do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35-40 minut.

masa serowa:
250 g białego sera w kostce
3 czubate łyżki cukru
30 g miękkiego masła
1 żółtko
3-4 łyżki śmietanki kremówki 30%

Do miski przełożyć ser, dodać cukier, masło i śmietankę, zmiksować blenderem. W razie potrzeby, gdyby masa była zbyt gęsta, można dodać jeszcze 1-2 łyżki śmietanki.

1 komentarz: