Małe, drożdżowe rogaliki nadziewane śliwkami. Smaczne, nie wymagają wiele nakładu pracy. Można je wziąć ze sobą na wycieczkę rowerową, do pracy czy dać dziecku do szkoły :)
20 g świeżych drożdży
1 czubata łyżka cukru
100 ml kwaśnej śmietany 12%
1 duże jajko
250 g mąki pszennej
50 ml oleju
ok. 6-7 dużych fioletowych śliwek
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać śmietanę, wymieszać. Dodać jajko, olej i mąkę, wyrobić ciasto. Podzielić na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła a następnie podzielić na 8 trójkątów.
Śliwki pokroić wzdłuż na średniej wielkości paski. Kłaść po kilka kawałków owoców ok 2 cm od szerszego brzegu trójkąta, zawinąć. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 17-20 minut. upieczone rogaliki można posypać po wierzchu cukrem pudrem.
wyglądają wspaniale, z chęcią bym dziś na spacer wzięła:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne, teraz jest sezon na śliwki, więc warto korzystać :)
OdpowiedzUsuń