poniedziałek, 22 października 2018

Jednogarnkowe pulpeciki cielęce z kaszą jaglaną

     Danie dla zabieganych. Jego przygotowanie trwa niecałe pół godziny. W dodatku robi się je w jednym garnku :) Pulpeciki są bardzo delikatne, a gotowana z nimi kasza nabiera pysznego smaku :)

200 g mielonej cielęciny
1 małe jajko
pół kajzerki
sól
2 szklanki wody
100 g kaszy jaglanej

Do miski wyłożyć mieloną cielęcinę, dodać całe jajko,namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, sól, wyrobić jednolita masę mięsną. Formować nieduże pulpeciki. Do szerokiego garnka wlać sodę, posolić, doprowadzić do wrzenia. Na gotującą się wodę rzucać pulpeciki, wsypać kaszę, delikatnie wymieszać łyżką po dnie garnka. Gotować pod przykryciem ok. 16-18 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz