ciasto (ok. 9 naleśników):
250 ml mleka
100 ml gazowanej wody
150 g mąki pszennej
1 duże jajko
2 łyżki oleju
1 płaska łyżka cukru
szczypta soli
Do miski wlać mleko, wodę gazowaną, dodać mąkę, jajko, olej, cukier i sól, zmiksować. Odstawić na ok. 10 minut. Smażyć naleśniki.
polewa:
100 g czekolady
100 ml kremówki
Do garnuszka wlać kremówkę, dobrze podgrzać ale nie dopuścić do zagotowania. Dodać połamaną czekoladę, odczekać ok. 1-2 minuty, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.
nadzienie:
250 ml mleka
200 g mielonych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynek
otarta skórka z pomarańczy
4 czubate łyżki cukru
1 łyżka rumu
Do garnka wlać mleko, wsypać orzechy, rodzynki, skórkę ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy i cukier, gotować ok. 10 min. (do zgęstnienia masy). Wlać rum (dla dzieci pominąć), wymieszać. Smarować na połówce naleśników, składać w trójkąt.
Gotowe naleśniki lekko podsmażyć na maśle. Przed podaniem polać polewą i ewentualnie posypać posiekanymi orzechami.
Och, troszkę mi już zapachniało świętami... :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wybornie ! :)
OdpowiedzUsuń