piątek, 19 października 2018

Naleśniki a la Gundel

     Naleśniki pochodzące z Węgier których recepturę stworzył Karol Gundel. Nadziewane są masą orzechową z rodzynkami i skórką pomarańczową. Wierzch polany jest sosem czekoladowym. Pachną niesamowicie na cały dom :) Słodkie, sycące, pyszne! Chce się wylizywać talerzyk ;)

ciasto (ok. 9 naleśników):
250 ml mleka
100 ml gazowanej wody
150 g mąki pszennej
1 duże jajko
2 łyżki oleju
1 płaska łyżka cukru
szczypta soli

Do miski wlać mleko, wodę gazowaną, dodać mąkę, jajko, olej, cukier i sól, zmiksować. Odstawić na ok. 10 minut. Smażyć naleśniki.

polewa:
100 g czekolady
100 ml kremówki

Do garnuszka wlać kremówkę, dobrze podgrzać ale nie dopuścić do zagotowania. Dodać połamaną czekoladę, odczekać ok. 1-2 minuty, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.

nadzienie:
250 ml mleka
200 g mielonych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynek
otarta skórka z pomarańczy
4 czubate łyżki cukru
1 łyżka rumu

Do garnka wlać mleko, wsypać orzechy, rodzynki, skórkę ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy i cukier, gotować ok. 10 min. (do zgęstnienia masy). Wlać rum (dla dzieci pominąć), wymieszać. Smarować na połówce naleśników, składać w trójkąt.
Gotowe naleśniki lekko podsmażyć na maśle. Przed podaniem polać polewą i ewentualnie posypać posiekanymi orzechami.

2 komentarze: