poniedziałek, 1 października 2018

Najlepsze i najzdrowsze muffinki z cukinią i marchewką

     Najlepsze i najzdrowsze muffinki. W ich składzie są m.in. warzywa, owoce i płatki owsiane. Robiłam je już trzy razy co rzadko mi się zdarza :) Idealne do wzięcia ze sobą na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy :) Może nie wyglądają ale są naprawdę baaardzo smaczne :)

200 g cukinii
100 g obranej marchewki
120 g obranego jabłka
2 łyżki rodzynek
150 g cukru
2 płaskie łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki mielonych orzechów włoskich
4 lekko zaokrąglone łyżki płatków owsianych
2 duże jajka
100 ml oleju
100 ml mleka
180 g mąki pszennej

Cukinię i jabłko zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Marchewkę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Wszystko przełożyć do miski. Wsypać rodzynki, cukier, sodę, cynamon, orzechy, płatki owsiane, dodać jajka, olej, mleko i mąkę. Wszystko wymieszać łyżką. Nakładać do aluminiowych foremek lub papierowych papilotek ułożonych w metalowej formie do muffinek do 3/4 ich wysokości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-28 min.

1 komentarz:

  1. Zrobiłam, są przepyszne i długo zachowują świeżość:)

    OdpowiedzUsuń