wtorek, 22 stycznia 2019

Ziemniaczane naleśniki z pieczarkowo-szpinakowym farszem

     Codzienne jedzenie nie musi być jednostajne, nudne i mało wartościowe. Do przygotowania tego dania wykorzystałam tylko naturalne składniki i naturalną przyprawę - Vegetę Natur.
Przygotowane naleśniki nie są zupełnie zwyczajne - to połączenie placków ziemniaczanych z ciastem naleśnikowym. Nadziałam je podwójnym farszem - pieczarkowym i szpinakowym. Całość krótko zapiekłam pod żółtym serem.  Smakowało całej rodzinie :)


naleśniki:
100 g surowego ziemniaka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 duże jajka

Ziemniak zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dolać mleko, wbić jajka, wsypać mąkę i sól, zmiksować. Smażyć naleśniki na małym palniku.

farsz szpinakowy:
200 g szpinaku
1/3 szklanki śmietanki  kremówki 30%
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka Vegety Natur

Szpinak pokroić. Masło rozpuścić na patelni, dodać szpinak, przyprawić Vegetą Natur, dusić kilka minut pod przykryciem. Wlać śmietankę, wymieszać, smażyć bez przykrycia kilka minut do momentu zredukowania płynów.

farsz pieczarkowy:
400 g pieczarek
1 mała cebulka
ok. 3/4 łyżeczki Vegety Natur
1 łyżka oleju

Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Lekko podsmażyć na oleju. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli, doprawić Vegetą Natur, dusić kilka minut pod przykryciem.

dodatkowo:
100 g żółtego sera żółtego w kostce
natka pietruszki lub szczypiorek

wykonanie:
Na każdy naleśnik nałożyć przez środek pasek farszu szpinakowego i zaraz obok pasek farszu pieczarkowego.Po wierzchu farszu posypać po ok. 1 łyżce startego na dużych oczkach tarki sera żółtego, zawinąć w rulon.Układać jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym, Posypać o wierzchu pozostałym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 10 minut. Posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

2 komentarze:

  1. Ciekawe ciasto na naleśniki! zapisane do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiedziałabym bardzo interesujące ciasto na naleśniki. I super pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń