biszkopt:
4 duże jajka
100 g cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
100 g mąki pszennej
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do piany z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 31x22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 25 min. Ostudzić. Nasączyć ok. 1/3 szklanki przegotowanej i schłodzonej wody.
malinowa masa:
500 g mrożonych malin
100 g cukru
1 galaretka
250 ml śmietanki kremówki 30%
125 g mascarpone
Maliny przełożyć do garnka, posypać cukrem. Podgrzewać aż do rozpuszczenia się cukru. Przetrzeć przez gęste sitko, pestki wyrzucić. Powstałego przecieru powinno być ok. 400-450 ml. Jeszcze raz mocno podgrzać aż do krótkiego zagotowania, zdjąć z palnika. Do gorącego ale nie wrzącego przecieru wsypać galaretkę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Całkowicie ostudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić z mascarpone, powoli wlać zimną galaretkę z malin cały czas przy tym miksując. Wylać na ostudzony i nasączony biszkopt, wyrównać.
masa czekoladowa:
500 ml śmietanki kremówki 36%
100 g gorzkiej czekolady
2 czubate łyżki cukru pudru
125 g mascarpone
1-2 kostki gorzkiej czekolady do posypania po wierzchu
1 szklankę śmietanki wlać do garnka, podgrzać ale nie doprowadzić do wrzenia. Wrzucić połamaną czekoladę, odstawić na ok. 1 min., wymieszać do jej rozpuszczenia.Wlać pozostałą śmietankę, wymieszać, odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Dodać cukier puder i mascarpone, ubić na sztywną masę. Wyłożyć na wierzch malinowej warstwy, wyrównać. Ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia. Ubić na sztywno.
Wyłożyć na wierzch malinowej pianki, wyrównać, posypać startą czekoladą. Podawać dobrze schłodzone.
Ale smakowite, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńSmacznie i elegancko.
OdpowiedzUsuńCudo! Piękne idealne warstwy !
OdpowiedzUsuń